Hop til løsning

Ar

Ar. Naturlige, men ikke uundgåelige

Ar er en naturlig del af hudens helingsproces efter et sår eller en skade. De dannes, når dermis – det dybe, tykke hudlag – er beskadiget. Jo værre, den oprindelige skade er, jo værre bliver arret.

Kroppen producerer fibrøst væv, der erstattet normal hud. Dette væv er ikke identisk med den oprindelige hud og er mindre modstandsdygtigt over for UV-lys. Ar plejer ikke at indeholde svedkirtler eller hårfollikler, så de der ikke så gode til temperaturkontrol som normal hud.

Så selv om ar er naturlige, er der måder, hvorpå man kan forhindre dem i at dannes under helingsprocessen. Man kan endda reducere eller blive fri for nogle af de gamle ar, så længe de er røde, lyserøde eller forhøjede.

 

To typer ar

Når de fleste sår heler, efterlader de et fladt, blegt ar – men i nogle tilfælde er arret forhøjet, rødt og kløende. Nogle mennesker, især dem med mørk hud, er mere tilbøjelige til at danne ar.

Ar klassificeres som hypertrofiske eller keloide. Keloide ar forekommer, når såret ikke er helet normalt. Sådanne ar fremtræder forhøjede, knoldede, hårde, røde, reblignende og kløende. De er ofte større end skadens oprindelige område.

Hypertrofiske ar har form som en rød, forhøjet klump hen over det oprindelige sårområde og kan også være kløende. Disse typer ar kan forekomme efter operationer eller forbrændinger og er et resultat af, at kroppen producerer for meget kollagen under helingsprocessen.

 

Mepiform® – silikonebandagen, der kan hjælpe med at reducere ardannelse

Mepiform-bandager med Safetac®-teknologi har blød silikone i bandagens overflade, hvilket hjælper med at mindske ardannelsen.

Brug af Mepiform

Når såret er helet (lukket), og eventuelle sting er fjernet, skal man tage et ark Mepiform og skær et stykke af, som er lidt større end arret – der skal være en kant på ca. 1 cm over den omkringliggende hud.

Sørg for, at huden er tør og uden creme o.lign., fjern herefter beskyttelsesfilmen, og anbring Mepiformen på arret.

Man skal gå med Mepiform døgnet rundt og kun tage det af for at undersøge såret og gå i bad.

Mepiform skal ikke renses eller skylles, og den samme bandage kan bruges i op til 7 dage, så længe den bliver siddende på såret.

Det første, du vil lægge mærke til, er at kløen holder op, herefter falmer rødmen og endelig reduceres arrets højde.

Når man bruger Mepiform for at forhindre ardannelse på et nyligt helet sår, skal behandlingen fortsættes i op til 3 måneder eller længere tid, afhængigt af arrets størrelse.

Mepiform kan også anvendes til at reducere eksisterende, ældre ar, hvis de stadig er lyserøde eller forhøjede. Metoden er den samme, men i lighed med alle andre produkter til behandling af ar kan det tage længere tid, afhængigt af arrets størrelse.

 

Se det fulde sortiment

www.molnlycke.dk