Stillet over for den globale udfordring med diabetiske fodsår

Den diabetiske fod - forebyggelse og behandling af sår

Diabetes er en konstant voksende sygdom, og så meget som 439 millioner kan have sygdommen i 20301. Personer med diabetes er udsat for hyppige og ofte svære fodproblemer som sår og en relativ høj infektionsrisiko, gangræn og amputation. Mölnlycke Health Cares tilgang til dette er at give dig både løsninger og vejledning. Klik på punkterne nedenfor for at få mere information.

Hurtig behandling af alle fodproblemer

Det er blevet påvist så tidligt som i 1986 at hurtig behandling udført af et team af sundhedspersoner, der er veluddannede i forskellige aspekter af behandling af diabetiske fodsår, er nødvendig for...

Korrekt fodtøj

Ill-fitting shoes which rub or pinch the feet excessively can lead to ulceration and foot injury, simply because the person with diabetes who has sensory loss may not feel the injury until it is too...

Uddannelse af diabetikere og sundhedspersonale

There is limited evidence from randomised controlled trials about the value of education in preventing diabetic foot ulcers. However, International guidelines......

Årlig visuel inspektion og identifikation af den udsatte fod.

The IDF (2005) and the National Institute for Clinical Excellence (NICE 2004) in the United Kingdom recommends that all people with diabetes should have an annual visual assessment......

Forekomst, komplikationer og fodsår i forbindelse med diabetes

Diabetes is an ever- increasing condition. Recent estimates have suggest that approximately 285 million people worldwide have this condition......

Om diabetiske fodsår

Diabetesforekomst, komplikationer, fodsår

Nye estimater anslår, at ca. 285 millioner mennesker på verdensplan har diabetes, og dette tal vil stige til så meget som 439 millioner i 20301.

Personer med diabetes er udsat for en række komplikationer, der er relateret til deres sygdom. Disse omfatter en øget forekomst af kardiovaskulære sygdomme som hjerteanfald eller slagtilfælde og mikrovaskulære komplikationer som retinopati, der kan medføre blindhed, eller nefropati, der kan føre til nyresvigt.

En af de værste komplikationer ved diabetes er en amputation, og det estimeres, at der hvert 30. sekund et eller andet sted i verden er et menneske, der får amputeret en underekstremitet som et resultat af diabetes, og at 85 % af disse amputationer startede med et fodsår (International Diabetes Federation (IDF) 2005). Ca. 15 % af alle med diabetes vil få et fodsår i deres levetid 2og jo større antallet af diabetikere bliver, jo større bliver antallet af sår, der kræver behandling.

Et diabetisk fodsår (DFU) er defineret som et “sår i fuld tykkelse under anklen hos den diabetiske patient uanset varighed" (IDF 2005). Fodsår udvikles som et resultat af enten neuropati eller perifer arteriesygdom, enten isoleret eller kombineret, og bliver kategoriseret som neuropatisk fod, iskæmisk fod eller neuroiskæmisk fod.

Den neuropatiske fod viser sig normalt som en varm fod med god blodgennemstrømning med palpabel fodpuls. Ikke-invasive test med et 10 g monofilament eller en 128 mhz stemmegaffel vil afsløre tab af følesans. Sårdannelse findes almindeligvis i fodsålen under forsømt callus (hård hud) og højt plantart tryk.

Den iskæmiske fod/sår er kølig, og fodpuls er fraværende ved palpitation. Foden gør ofte ondt. Sår ses almindeligvis på kanten af foden, på tåspidserne eller i området bag på hælen. Den neuroiskæmiske fod vil have en kombination af de ovenstående faktorer.

IDF’s (International Diabetes Federation) holdning er, at der i forbindelse med forebyggelse og behandling af diabetiske fodproblemer skal foretages følgende:

  - En årlig inspektion af foden
  - Identifikation af den udsatte fod
  - Uddannelse af diabetikere og sundhedspersonale
  - Passende fodtøj
  - Hurtig behandling af alle fodproblemer

Del dette