Infektionsforebyggelse

Er det virkelig så vigtigt med ren luft? Eller ... hvem har lyst til at skulle blive i sengen?

Af: Mölnlycke Health Care, november 23 2015Publiceret i: Infektionsforebyggelse

Roger Allansson er en tidligere operationssygeplejerske, som nu er klinisk specialist/account manager hos Mölnlycke Health Care.

Det lyder som noget fra en sang, "Der er noget i luften... og det handler om, hvad du har på...". Men helt alvorligt, så er luftens kvalitet, luftens renhed og hvad læger, sygeplejersker og anæstesipersonale er iført for at hjælpe med at bevare luften ren på en operationsstue én af de faktorer, der er direkte relateret til udfaldet efter operationen.

Uheldigvis kompliceres 2,6 procent af alle kirurgiske procedurer af en infektion i operationsstedet (en SSI) ifølge data fra 593.000 operationer. Det betyder, at mindst 2-3 patienter for hver 100 får en SSI. Der forekommer op til 500.000 SSI'er om året i USA.

Hver SSI er forbundet med ca. 7-10 ekstra postoperative dage på hospitalet. Og det er ikke det værste: Patienter med en SSI har 2-11 gange større risiko for at dø sammenlignet med kirurgiske patienter, der ikke fik en SSI.  Det menes, at SSI'er koster op mod 10 milliarder USD om året i sundhedsudgifter1.

Ingen bryder sig om disse tal, og alle ønsker at undersøge måder at reducere disse tal på og at forebygge SSI.

Det er her luften, huden og din påklædning bliver direkte medspillere.

Der frigøres hudflora fra alle, der bevæger sig rundt på operationsstuen. Der løsnes ca. 5.000 -10.000 hudskæl fra hver person i minuttet2. Hver af disse skæl er en potentiel bærer af infektionsgivende mikroorganismer. Disse bakteriebærende skæl kan finde vej til åbne, kirurgiske sår og skabe infektioner i operationsstedet.

Det er ikke nødvendigt at forklare, at patienter med infektioner i operationsstedet ender med at opholde sig i gennemsnit 7-10 dage længere på hospitalet1, hvilket kan udstrækkes til endnu længere ophold, hvis patienten ender med en infektion i de dybe væv. Længere ophold er lig med højere samlede plejeomkostninger (arbejds-/personaletid, hospitalsophold, osv.). Det er vigtigt at vide, at man kan tage skridt til at reducere sandsynligheden for, at en SSI opstår til at begynde med.

Det er almindeligt, at kirurgiske afdelinger måler kolonidannende enheder (CFU'er) og træffer foranstaltninger til at reducere CFU'erne ved at skabe ultraren luft3,4,5. Én af de forebyggende foranstaltninger til at holde disse i skak er at forhindre, at hudskæl flyver rundt på operationsstuen.

Det bidrager også at være ordentligt klædt på til operationen, og renrumsdragter til engangsbrug er førende med hensyn til at reducere CFU-tallene. Når alt personalet i iført renrumsdragter, kan luftkvaliteten forbedres (< 10 CFU/m3), selv når der bruges almindelig ventilation6. Renrumsdragter er lavet af et materiale, der har lav gennemtrængelighed, hvilket betyder, at dragterne holder hudskællene inde i dragten.

Almindelige kitler er gennemtrængelige, hvilket betyder, at hudskællene kan undslippe. Med det rigtige design (gode manchetter, der kan forhindre skællene i at undslippe), uigennemtrængeligt materiale og ordentlig iklædning er en renrumsdragt en af brikkerne i puslespillet om ren luft på operationsstuen.

Ren luft er en af strategierne, der bidrager til at sikre, at den kirurgiske patient er sengeliggende for at komme sig i den periode, der er standard for hans eller hendes operation - og ikke i mange uger eller måneder ekstra på grund af en SSI.

For hvem har lyst til at skulle blive i sengen?

 

Referencer:

  1. Anderson DJ et al. the official journal of the Society of Hospital Epidemiologists of America. 2008;29 Suppl 1:S51-61.
  2. Hoborn J. Thesis: Humans as Dispersers of Microorganisms - Dispersion Pattern and Prevention. Department of Clinical Bacteriology, Institute of Medical Microbiology, University of Göteborg, Göteborg, Sweden. 1981.
  3. Lidwell OM, et al. Effect of ultraclean air in operating rooms on deep sepsis in the joint after total hip or knee replacement: a randomised study. BMJ1982;285:10-14.
  4. Lidwell OM, Lowbury EJL, Whyte W. Airborne contamination of wounds in joint replacement operations: the relationship to sepsis rates. J Hosp Infect 1983;4:111-31.
  5. Lidwell OM, et al. Ultra-clean air and antibiotics for prevention of postoperative infection: a multi-center study of 8,052 joint replacement operations. Acta Orthop Scand,1987;58(1): 4-13.
  6. Tammelin A, et al. Single-use surgical clothing system for reduction of airborne bacteria in the operating room. Journal of Hospital Infection, 2013.
Del dette

mere fra samme kategori

BARRIER engangsuniformer fås nu også...

Vi ved alle, at man foretrækker selv at vælge hvordan ens tøj passer til...

En Sikker Hånd

I disse dage udsendes seneste udgave af bladet En Sikker Hånd. Det er samtidig den sidste udgave...

Ren luft på operationsstuen: Sådan måles...

Glenn Lundberg er en tidligere operationssygeplejerske, som nu er klinisk...

Vil du gøre alt, hvad der står i din...

Ulrika Kanth er en tidligere operationssygeplejerske, som nu er klinisk...

Nyt studie af renrumsdragter

Studiet blev udført af: Piotr Kasina,  Ann Tammelin, Anne-Marie Blomfeldt,...

Særtryk af En Sikker Hånd

Vi har netop udgivet et særtryk af En Sikker Hånd. Med denne udgave håber...