Infektionsforebyggelse

Vil du gøre alt, hvad der står i din magt, for at hjælpe med at undgå en infektion i operationssåret?

Af: Mölnlycke Health Care, december 14 2015Publiceret i: Infektionsforebyggelse

Ulrika Kanth er en tidligere operationssygeplejerske, som nu er klinisk specialist/account manager hos Mölnlycke Health Care.

Jeg håber og tror på, at alle, der arbejder i sundhedsvæsenet vil gøre alt, hvad der står i deres magt, for at gøre det bedst mulige for deres patienter.  Jeg er dog også klar over, at der er mange andre faktorer, der skal tages i betragtning.

Som sygeplejerske forventes du at gøre alting og være alle vegne samtidig. Du er i direkte kontakt med din patient, og du er ansvarlig for hans eller hendes pleje - men der er også generelle regler og bestemmelser, du skal tage i betragtning. Størstedelen af tiden afvejer sundhedspersoner disse prioriteter mod hinanden, drager omsorg for deres patienter og går videre.

Men er det muligt at inddrage i sine overvejelser, hvad der sker med patienterne, når de forlader behandlingen - og hvad du som sundhedsperson kan gøre for at sikre, at bedste praksis er anvendt, og man har gjort sig umage for at nedbringe risikoen for postoperative komplikationer, som f.eks. infektion i operationssåret? Hvis man skal have held med at forhindre SSI'er (infektion i operationssåret) og andre HEI'er (hospitalserhvervede infektioner), skal sikkerheds- og arbejdsprocedurer være på plads og praktiseres1.

Forskellige udfordringer i dagligdagen

Hvis man besøger forskellige operationsstuer på mange forskellige hospitaler, bliver det hurtigt klart, at både læger og sygeplejersker står over for forskellige udfordringer i deres umiddelbare, daglige arbejde. Der er selvfølgelig livstruende situationer, hvor alt, man tænker på, er at redde liv. Men der er også procedurer, der kører rutinemæssigt. Du kan udskifte to hofter samme dag og mange i løbet af én uge. Du kender hvert eneste trin i proceduren udenad og ved, at det at udføre denne procedure og den tilhørende præ- og post-op-pleje virkelig gør en forskel i hver eneste patients liv.

Men igen, overvejer du, hvad der sker med patienten efterfølgende? Overvejer du, hvor mange dage denne specielle patient forbliver på hospitalet, hvor mange timers fysioterapi, han eller hun har brug for, sikkert med smerter, og at vedkommende skal op af sengen og begynde at gå igen? Det gør du sikkert. Disse overvejelser kan overlappe med dine opgaver.

Men et eller andet sted i periferien af dine opgaver og dit ansvar tænker du da over, hvor mange patienter, der faktisk får en infektion efter denne operation? Har du tænkt over, hvor mange patienter, der tilmed risikerer at få en infektion i de dybe væv og ligge ubevægelig i sin seng i flere måneder? Og ikke være i stand til at begynde at gå igen. Skulle sætte sit liv i bero i meget lang tid. Ikke have nogen indtægt. Måske miste sit arbejde.

Og oven i patientens udfordringer og lidelser, kan du tænke over alle de sygeplejersker og sundhedspersoner, der skal passe patienten for at behandle denne infektion - selv uden at tage behandlingens ressourcekrævende natur og de forlængede hospitalsophold i betragtning.

Forebyggelse er billigere end helbredelse

Når man tænker ad disse baner, bliver den gamle talemåde sand: forebyggelse er billigere og nemmere end helbredelse. Formuleret på denne måde, er du så klar til at spørge dig selv, om du gør alt, hvad du kan for at hjælpe dine patienter med at undgå en infektion i operationssåret?

Infektion i operationssåret kan ofte undgås. Vi kan måske ikke få procentdelen ned på 0 procent, men forestil dig at sænke infektionsraten fra 1,2 til 1,1 procent. Forestil dig, at én patient ikke fik en infektion, takket være de forholdsregler du traf.

Der er mange måder, hvorpå man kan forebygge infektioner i operationssåret. Disse måder omfatter alt fra korrekt klargøring af huden, organisatorisk godkendelse, adgang til det rigtige udstyr og en holistisk tilgang til og viden om SSI-hyppighed: Ét studie fandt, at intensiv infektionskontrol og overvågning resulterede i et fald på 32 % i infektionshyppighed over en femårig periode.1

Et andet sted at starte er på selve operationsstuen, hvor man kan reducere mængden af luftbårne partikler.2 I stedet for muligvis at medbringe bakterier på operationsstuen – som kan bevæge sig fra dig og ned i det åbne sår på operationsbordet3, kan du arbejde på at sænke mængden af CFU'er (kolonidannende enheder). Det kan gøres så enkelt som at sørge for at have renrumsdragter til engangsbrug på på operationsstuen.4,5,6.

Hvad vil du have på i morgen?Hvilke taktikker bruger du på operationsstuen for at nedbringe risikoen for SSI'er?

Referencer:

  1. Hayley RW, Culver DH, White JW, Morgan WM, Emori TG, Munn VP et al. 1985. The efficacy of infection surveillance and control programs in preventing nosocomial infections in US hospitals. Am J Epidemio. 121:182-205.
  2. Lidwell OM, et al. Effect of ultraclean air in operating rooms on deep sepsis in the joint after total hip or knee replacement: a randomised study. BMJ1982;285:10-14.
  3. Lidwell OM, Lowbury EJL, Whyte W. Airborne contamination of wounds in joint replacement operations: the relationship to sepsis rates. J Hosp Infect 1983;4:111-31.
  4. Swedish Technical Specification SIS-TS 39:2012. Microbiological cleanliness in the operating room – Preventing airborne contamination – Guidance and fundamental requirements.
  5. Hoborn J. Thesis: Humans as Dispersers of Microorganisms - Dispersion Pattern and Prevention. Department of Clinical Bacteriology, Institute of Medical Microbiology, University of Göteborg, Göteborg, Sweden. 1981.
  6. Tammelin A, et al. Single-use surgical clothing system for reduction of airborne bacteria in the operating room. Journal of Hospital Infection, 2013.

 

 

Del dette

mere fra samme kategori

BARRIER engangsuniformer fås nu også...

Vi ved alle, at man foretrækker selv at vælge hvordan ens tøj passer til...

En Sikker Hånd

I disse dage udsendes seneste udgave af bladet En Sikker Hånd. Det er samtidig den sidste udgave...

Ren luft på operationsstuen: Sådan måles...

Glenn Lundberg er en tidligere operationssygeplejerske, som nu er klinisk...

Er det virkelig så vigtigt med ren luft?...

Roger Allansson er en tidligere operationssygeplejerske, som nu er klinisk...

Nyt studie af renrumsdragter

Studiet blev udført af: Piotr Kasina,  Ann Tammelin, Anne-Marie Blomfeldt,...

Særtryk af En Sikker Hånd

Vi har netop udgivet et særtryk af En Sikker Hånd. Med denne udgave håber...