Sårbehandling

Det er helt afgørende at være opmærksom på sårets egenskaber, så man kan skabe det rigtige miljø for såret at hele i. Opmærksomhed på debridering og systemisk infektion er beskrevet ovenfor, men man skal også overveje betydningen af biobelastning, sårvæskehåndtering   og heling.


Stigning i biobelastning
De betegnelser, der bruges til at beskrive' bakteriel biobelastning' eller de forskellige bakterieniveauer i et sårs overflade, omfatter 'kontamineret', ’koloniseret' eller 'inficeret', og det at opnå en grad af bakteriel balance er blevet citeret som et vigtigt mål for vellykket sårbehandling.10. Det er blevet fastslået, at en stigning i bakteriebelastning kan forsinke helingen, være årsag til, at helingen ikke lykkes, og endog være årsag til en forværring af såret.11.

En stigning i biobelastning kan klares lokalt med debridering og antimikrobielle bandager. De største fordele ved antimikrobielle bandager er, at de kan reducere biobelastningen, mindske infektionsrisikoen og skabe et miljø, som støtter den normale rækkefølge i forbindelse med sårheling12. Hovedårsagen til at bruge antimikrobielle bandager på diabetiske fodsår er forebyggelse og behandling af biobelastning og en efterfølgende øget helingsprocess.