Skip to Main Content
Jeg søger efter
hidden1hidden2
Det første sår opstår

Esko Janhunen er pensionist og bor i Rovaniemi, Finland. Han blev invalid under en opvisning i klovnegymnastik i 1990 og endte i en ond cirkel af tryksår.

"Jeg er 66 år og sidder i kørestol, og har gennemgået fem store tryksårsoperationer de sidste ti år. Jeg er lammet, min krop er følelsesløs fra kravebenet og ned. Nogle af musklerne i hænderne er også ude af funktion. Jeg modtog en masse information om tryksår lige efter ulykken. På hospitalet fik jeg en billedbog med forfærdelige tryksår, og de fortalte mig, at hvis du ikke passer på din hud, vil din bagdel være fuld af tryksår. Jeg havde ingen problemer de første tyve år, men så begyndte det for alvor.

En arbejdsdag endte med, at jeg pludselig fik høj feber, og da jeg vågnede om morgenen, var sengen fuld af mærkelig pus. Pusset kom fra et lille hul ikke større end et nålestik på balden. På skadestuen fik jeg konstateret et stort tryksår og fik forbud mod at sidde, mens jeg ventede på operationen. Det hele kom som en overraskelse. Jeg var vant til et liv i kørestol, og jeg kunne holde ud at sidde på min bagdel en hel dag. 

Det første tryksår gjorde, at jeg blev syg og sengeliggende i fem måneder. Først derefter kunne jeg igen sidde i kørestol og bevæge mig blandt mennesker. Under operationen blev det hul, der var dannet i musklen, renset helt ind til sædebenet. Hullet blev derefter skyllet med forskellige væsker i flere uger, og til sidst opereret flere gange. Derudover fik jeg endnu et langt siddeforbud.

Efter operationen blev sædepuden på min kørestol ændret fra en gelfyldt til en luftfyldt tyk pude. Derudover blev min seng forsynet med en trykfordelende madras. Efter to år vendte tryksåret alligevel tilbage. Der gik igen et år, og problemet flyttede til venstre balde, som nu er blevet opereret tre gange. Hver gang har ”mit liv været sat på hold” i fire til seks måneder. Ud af ti år har jeg brugt i alt to år liggende i sengen som patient ".

hidden1hidden2
hidden1hidden2

Fortæl din historie

Kontakt os
Mölnlycke Afslut

Bekræftelse for sundhedspersonale

Oplysningerne på den side, du er ved at gå ind på, er kun beregnet til sundhedspersonale. Når du klikker på feltet nedenfor, bekræfter du, at du er sundhedspersonale.